2013. február 8., péntek

Csokis-túrós muffin



Mostanában egyre gyakrabban készítek muffint, mert gyorsan összedobható, és nagyon jól variálható a konyhában talált alapanyagokhoz igazítva. Még a piskótánál is gyorsabb, mert nem kell a tojásokat felverni. És igen, lényegében ez a muffin készítés legfontosabb része, a keverési technika: nem szabad túlkeverni a tésztát, csak annyira dolgozom össze, hogy a „lisztszigetek” eltűnjenek. A tésztának alapvetően darabosnak kell lennie, sűrűség szempontjából pedig akkor megfelelő, ha egy kanálról éppen hogy belefolyatható egy formába. A túlkeverés többek között lyukacsos, alagutakkal szabdalt tésztaszerkezetet eredményez, illetve kenyérszerű állagot, ami a muffinok esetében nemkívánatos.
A muffinok után kutatva Wikipédián egy nagyon gusztusos kis gif-et találtam, elnézegettem egy darabig, úgyhogy ezt most be kell ide szúrnom :) :














A muffinok eredete nagyon régre, egészen a X. századig nyúlik vissza. Angliában, az arisztokrata családok cselédjei készítették maguknak a maradék süteményekből, kenyérből és morzsákból.
A XVIII. században ún. „Muffin Man”-ek járták az utcákat, és amikor a ház urai megkóstolták, a családi vacsorák és teadélutánok kötelező eleme lett.
Az Amerikában elterjedt muffin valójában teljesen más, mint a régi angol muffin. Az amerikait eredetileg cupcake-nek hívták, és csupán liszt, vaj, tojás és cukor keveréke volt, amit pár perc alatt összekevertek és muffinpapírban gyorsan kisütöttek. Mivel a felszíne lapos volt, dekorálhatták cukormázzal, csokoládémázzal vagy épp habbal.
Muffinmágusnál találtam ezt a nagyon finom receptet

Hozzávalók:
(kb. 20 db muffinhoz)
- A tésztához:
  12,5 dkg finomliszt
  12,5 dkg rétesliszt
  2 tk. sütőpor
  2 tk. szódabikarbóna 
  15 dkg cukor
  1 cs. vaníliás cukor
  1 kis doboz tejföl
  1,5 dl tej
  4 ek. kakaópor   
  2 egész tojás
  10 dkg margarin
- A túrós töltelékhez:
  25 dkg tehéntúró
  1 tojás
  10 dkg cukor
  1 cs. vaníliás cukor
  1 citrom reszelt héja
  2 ek. búzadara

Elkészítés:
A száraz összetevőket kimérem egy tálba és összekeverem.
A margarint a mikróban kicsit megolvasztom, egy-két mozdulattal kikeverem, majd hozzáadom a tojást, a tejfölt és a tejet.
A száraz és a nedves hozzávalókat darabos (de nem lisztes) masszává keverem, és ezzel kész is a tészta.
A túrót villával összetöröm, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, tojást és a reszelt citromhéjat, jól összedolgozom az egészet.
A muffinformát papírkosárkákkal kibélelem. A tésztából két evőkanálnyit teszek minden mélyedésbe, majd mindegyik tetejére egy púpozott teáskanálnyi túrót adagolok, amit végül kicsit belenyomok a tésztába. Mire a muffin megsül, a túró töltelék teljesen bele fog süllyedni a tészta közepébe.
 A muffinokat 180 fokra (gázsütő 2,5 fokozat) előmelegített sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt megsütöm, egy villát beleszúrva ellenőrzöm, hogy jól átsültek-e. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése