Hozzávalók:
40
dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
10 cm-nyi száraz kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. nyáron eltett lecsó (vagy egy paprika, és egy paradicsom)
2 ek. fűszerpaprika
1-2 gerezd fokhagyma
50 dkg savanyú káposzta
2 tk. majoránna
2 tk. kömény
4 babérlevél
só, bors
1 nagy tejföl
Elkészítés:
A római tálat előző este, vagy legalább pár órára vízbe áztatom.
Először
hagyományos módon pörköltet készítek. A kockára vágott szalonnát megpirítom egy serpenyőben, pár perccel később rádobom a felkarikázott kolbászt is. Megpirítom, kiszedem egy tányérra és félrerakom.
Az kockára vágott hagymát rászórom a kolbászból és a szalonnából kisült zsírra, üvegesre pirítom, hozzáadom a 2 cm x 2 cm-es kockára feldarabolt húst. Megsózom, időnként keverek rajta, majd amikor a víz már teljesen elpárolgott róla, a tűzről félre húzom, és hozzáadom a 2 ek. fűszerpaprikát.
Jól elkeverem, visszateszem a tűzre és hozzáadom az apróra darabolt paprikát és paradicsomot/lecsót.
Fedő alatt rotyogtatom, ha kell egy kis vízzel felengedem, párszor zsírjára pirítom. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezem (amikor éppen nincs lé rajta), végül beletöröm a fokhagymát.
A húst nem kell teljesen puhára főznöm, mert a római tálban még puhulni fog.
Közben a savanyú káposztát, ha szükséges kicsit kimosom és feldarabolom.
Egy ek. zsíron a köménnyel, majoránnával, egész borssal, és a babérlevéllel megdinsztelem egy kis sóval megszórom.
A tűzről lehúzom, hozzáadom a pirított szalonnát, kolbászt, és a pörköltet, jól elkeverem az egészet, majd átöntöm a római tálba.
190 fokos (gázsütő 3-as fokozat) sütőbe rakom (a sütőt nem kell előmelegíteni!) fél órára, majd a tál fedelét leveszem, és még 10-15 perc alatt kicsit megpirítom.
, Ne haragudjon igy ez nem toros káposzta!
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésIgen, a római tál miatt ez már nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett toros káposzta. Lehet, hogy utána kellett volna írom, hogy "Hédi módra" de valahogy nem gondoltam, hogy ennek hiánya valakinél egyszer majd kiveri a biztosítékot...